Joyce van den Boom werkt als Senior adviseur Projectbeheersing bij Grote Projecten en Onderhoud (GPO) van Rijkswaterstaat.
Ik werk voor meerdere projecten (planstudie en uitvoering) voor zowel water als wegen en daarnaast houd ik me bezig met allerlei vraagstukken in de organisatie die van invloed zijn op onze afdeling en andersom, waaronder de Omgevingswet.
Wat betekent de Omgevingswet voor jou? En je werk?
De Omgevingswet lijkt nog ver weg, maar als je bedenkt dat projecten bij Rijkswaterstaat een doorlooptijd – van verkenning tot realisatie – hebben van vele jaren en de Omgevingswet over een half jaar ingevoerd wordt, dan is dat al heel snel. Toen ik me voor het eerst ging verdiepen in de Omgevingswet klonk het als iets voor omgevingsmanagement, maar inmiddels ben ik er natuurlijk wel achter dat het veel breder is dan dat.
De Omgevingswet vraagt om een bredere kijk op de omgeving. Het gaat niet meer (alleen) om jouw project, maar om de ontwikkeling van het gebied waar het project onderdeel van is. Voor mij persoonlijk betekent het dat we als overheidsorganisaties nog meer en nog beter samen moeten gaan werken. Een integrale planning, een duidelijke structuur & rolverdeling en afspraken over de financiering, zijn belangrijke factoren om de samenwerking en de gebiedsontwikkeling te laten slagen. Binnen onze organisatie is de voorbereiding op de Omgevingswet al lang geleden begonnen. De grootste invloeden zijn bepaald en er wordt gewerkt met opleidingen om gesteld te staan voor de Omgevingswet.
‘Alle belangrijke informatie op een poster’
Wat doe ik zelf: Bij het volgen van de basis e-learning Omgevingswet die wij in onze organisatie hebben, kwam ik er achter dat de Omgevingswet veel breder is dan ik zelf vooraf gedacht had. Ik vroeg me toen af: wat betekent de Omgevingswet voor onze afdeling Projectbeheersing? En wat betekent dit voor mij en mijn werk? Deze antwoorden kon ik nog niet vinden in de organisatie. Samen met 4 collega’s (Bob Theloesen, Martin van Goozen, Lilian Pol – Gorissen en Günhan Etker) die ook geïnteresseerd waren in dit onderwerp, hebben we dit uitgezocht. We zijn door alle binnen onze organisatie beschikbare informatie over de Omgevingswet gegaan en hebben vervolgens bepaald wat dit voor het vakgebied projectbeheersing betekent. Onze interpretatie daarvan hebben we vervolgens besproken met een van de juristen Omgevingswet binnen onze organisatie. Alle belangrijke informatie die van invloed is op het vakgebied projectbeheersing hebben we vastgelegd in een poster. Denk aan: wat betekent de Omgevingswet en welke invloed heeft de wet op de verschillende facetten van projectbeheersing? Dat hebben we aangevuld met handige links en de contactgegevens van projecten die al bezig zijn om te werken in het gedachtegoed van de Omgevingswet (en die je om advies zou kunnen vragen). De poster is bedoeld om collega’s te helpen met een eerste start (waar begin ik?) voor als je meer wilt weten over wat de Omgevingswet betekent voor jou en jouw project. Natuurlijk heeft het maken van de poster ook geholpen om deze vragen voor onszelf te beantwoorden.
Hoe zorg jij dat je voorbereid bent?
Door nu alvast rekening te houden met de aanstaande invoering van de Omgevingswet. Daarbij kijk ik wel of het makkelijk is om nu al naar het nieuwe systeem over te stappen en dat het niet teveel extra tijd vraagt. Soms is het nu al makkelijker om nieuwe processen te hanteren, omdat later overstappen voor vertraging gaat zorgen. Terwijl het terug gaan naar het oude systeem (als dat nodig is) in veel gevallen makkelijker gaat. Want waarom zouden we nu niet alvast beginnen als het kan?