PleinPraat: in gesprek over onze leefomgeving

Wat een prachtig land, ons Nederland. Een land met een visie op bouwen, water en natuur. Een land waar leefomgeving, mens en milieu naadloos op elkaar aansluiten. Waar de overheid samenwerkt met bedrijven en burgers om bouwplannen te realiseren. Of samen kijkt naar het onderhoud aan een weg, spoorweg of natuurgebied. Een land waar je via een digitaal loket eenvoudig een vergunning kunt aanvragen voor de uitbouw van je huis en je snel uitsluitsel krijgt. Mede dankzij de Omgevingswet!

 “Wat een droom, die Omgevingswet!” mijmert Bever. Nieuwe initiatieven die efficiënt verlopen en waarin rekening wordt gehouden met verschillende perspectieven, bijvoorbeeld die van de initiatiefnemer én omwonenden. Samen met de omgeving realiseren! En overheidspartijen die elkaar moeiteloos weten te vinden.”

“Makkelijker gezegd dan gedaan, Bever,” merkt Hond op. “Zo makkelijk is het werken met die Omgevingswet niet. En van mij hoeven al die veranderingen niet zo.”

Bever: “Oké, oké, Hond. Ik snap je. We zijn er nog niet inderdaad. Maar we hoeven dit gelukkig niet alleen te doen. Kijk, daar zijn onze collega’s van RWS en ProRail die staan te popelen om aan de slag te gaan!”

Bever

Hey daar! Ik ben Bever. Fantastisch toch, die Omgevingswet? Ik sta te springen om aan de slag te gaan. Schiet nou maar een beetje op met die invoering. Alles zal dan een stuk beter gaan. Er komt een duidelijk Omgevingsplan. En dan gaan we samen aan de slag om Nederland mooi in te richten. Want immers: meer participatie betekent meer betrokkenheid en draagvlak! Dat is wat we nodig hebben, want zo kunnen we betere besluiten nemen. Mijn vriend Hond, tsja… die is wat sceptischer. Maar ach, die ziet het licht gewoon iets later. We gaan ervoor!

Hond

Hallo! Ik ben Hond. Pfoe… Die Omgevingswet… Tsja, het is niet voor niets dat het telkens uitgesteld wordt hè? Gaat het wel eenvoudiger worden als we al die wetten gaan bundelen? Mijn vriend Bever daarentegen, ambitieus als hij is, ziet het liever gisteren dan vandaag nog gebeuren. Ik kies graag voor de zorgvuldige afweging, net als de rest van mijn collega’s. Het zou me niet verbazen als die wet er niet komt hoor… We belasten de omgeving al genoeg. Laat het maar lekker zo als het was. Dat samenwerken duurt veel te lang. Ik ben expert op dit gebied en doe het al jaren zo.

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.