Misschien ken je het wel. Met je projectteam breng je de eisen en wensen van alle belanghebbenden bij een nieuw project in beeld. Je voegt al die eisen en wensen samen en komt tot de conclusie: ‘Dat wordt wel heel erg duur zo!’ Je vraagt je af of het allemaal wel echt nodig is. Het instrument Value Engineering helpt je samen met de belanghebbenden van een project de verschillende behoeften versus de mogelijke middelen te onderzoeken, om daarmee de besluitvorming te ondersteunen wat wel of niet waardevol is om mee te nemen. Dit leidt tot inzicht in reële oplossingen met een juiste waarde voor iedereen. Helemaal in lijn met de bedoeling van de Omgevingswet.
Zo omschreven klinkt het als het ei van Columbus. Maar is het ook echt een eitje?
Kennis en handelingsperspectief in een klein half uurtje
In deze podcast spreken we met twee Value Engineers van ProRail en Rijkswaterstaat over de ins & outs van dit nieuwe instrument. Ook schuiven twee collega’s aan die dit instrument in de praktijk hebben toegepast. De podcast bestaat uit een blok over de theorie en twee separate blokken over de praktijk. Ieder blok duurt circa 10 minuten.
Wat is de juiste waarde voor iedereen?
Timme Hendriksen en Anand Ramdien, Value Engineers bij ProRail en Rijkswaterstaat, leggen in deze podcast uit wat Value Engineering precies inhoudt, wat het oplevert en wanneer je het inzet. Het lijkt heel sterk op een participatietraject. Maar… Value Engineering gaat een stapje verder. Value Engineers helpen om vanuit alle wensen, eisen en soms botsende belangen van belanghebbenden tot een reële, gecombineerde of integrale oplossing te komen. (Technisch) haalbaar, betaalbaar en acceptabel. Zo kan dit instrument de initiatiefnemer helpen om een project op waarde te sturen.
“Een viaduct moest aangepast worden. De gemeente wilde heel graag een mooi, esthetisch kunstwerk. Na de Value Engineering-studie bleek dat 90% van de kosten naar die vraag ging. Dat vond ook de gemeente best wel veel. Met dat inzicht konden zij hun vraag veranderen.”
Luister de podcast met Anand en Timme
Geen tunnelvisie bij vernieuwing station Castricum
Value Engineer Timme Hendriksen en projectmanager Bram ‘t Mannetje zoomen in deze podcast in op een project van ProRail. Een opdracht – alle treinstations toegankelijk maken voor mensen met een beperking – leidde in Castricum tot knelpunten. De gemeente wilde bijvoorbeeld de reizigerstunnel verlengen. Dat had forse kostenconsequenties tot gevolg. Uiteindelijk bleek tijdens Value Engineering de vraag niet een verlengde tunnel te zijn, maar een verbeterde verbinding tussen de twee zijden van het station. Deze wens is gecombineerd met de wensen van NS naar een betere positionering van de winkels op het station. Het resultaat is een samenwerking waarbij alle partijen bereid waren te investeren in een vernieuwd station.
“Dan zie je dat andere combinaties met elkaar kunnen gaan werken in plaats van elkaar tegen te werken.”
Luister de podcast met Timme en Bram
De juiste waarde tot bloei laten komen
Value Engineer Anand Ramdien en omgevingsmanager Marcel Hoogsteder van Rijkswaterstaat duiken in deze podcast in de ondertunnelde A9 bij Amsterdam Zuidoost, met daarbovenop een mooi park. Value Engineering is heel bruikbaar in technisch of omgevingscomplexe projecten. Hier werd het instrument onder meer toegepast na twijfels over de klimaatbestendigheid van de bodem van het park in het ontwerp. Samen met de direct betrokken omgevingsmanager, coördineerde de Value Engineer – als onafhankelijke derde – dit hele proces met alle belanghebbenden. Resultaat? Een mooi ontwerp, binnen de randvoorwaarden, waar iedereen het vertrouwen heeft dat het de basis legt voor een toekomstbestendig park.
“Dat was een van mijn leerlessen in het traject? Dat je moet kunnen loslaten. Want dan gaan er mooie dingen ontstaan.”