Categorieën
Podcast

Hoe bereiden Rijkswaterstaat en ProRail zich voor op de Omgevingswet?

Luister naar de podcast

De Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Denk aan de wet- en regelgeving op het gebied van bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De nieuwe wet biedt meer dan voorheen ruimte aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk en zorgt voor een snellere en betere besluitvorming. In die besluitvorming is bovendien meer ruimte voor participatie van burgers en maatschappelijke organisaties.

In deze podcast

gaan Stefan Jak, Programmaleider Implementatie Omgevingswet ProRail en Margreet Hobbelen, programmadirecteur Veranderopgave Omgevingswet Rijkswaterstaat met elkaar in gesprek. Zij stomen hun organisaties klaar voor de komst van de Omgevingswet. Een enorm ingrijpende operatie, zowel als het gaat om het vormgeven van de samenwerking met partners, als om de wijze van werken binnen deze organisaties met de nieuwe instrumenten. Waar staan ProRail en Rijkswaterstaat nu en wat zijn voor deze organisaties de grootste veranderingen? Hoe geven ze ruimte aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk? Hoe kijken ze aan tegen hun veranderende rol waarbij ze het niet altijd meer voor het zeggen hebben, maar gemeenten veelal in de lead zijn? En: wat betekent de komst van de Omgevingswet voor het werk van de medewerkers van ProRail en Rijkswaterstaat?

Ook benieuwd hoe ProRail en Rijkswaterstaat zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet? Laat je inspireren en luister naar deze podcast!
  • 0:00 – 3:18 Wat houdt de Omgevingswet in?
  • 3:18 – 5:58 Hoe werken ProRail en Rijkswaterstaat samen?
  • 5:58 – 12:53 Wat gaat er veranderen onder de Omgevingswet?
  • 13:00 – 27:20 Hoe bereiden ProRail en Rijkswaterstaat zich voor op de Omgevingswet
  • 27:20 – 30:00 Tips: hoe kunnen collega’s zich voorbereiden?

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Één reactie op “Hoe bereiden Rijkswaterstaat en ProRail zich voor op de Omgevingswet?”

Het ‘anders werken’ is een belangrijk doel van de Ow. Dit geldt m.i. echter alleen bij de bestuurlijke aanpak in brede zin. Als uw boa’s een overtreding zien, dan is het ‘ja mits’ niet aan de orde. Het dumpen van afval in een rivier blijft eenvoudigweg een misdrijf. In dat geval is marchanderen, goedpraten of overleg niet aan de orde. Dan zal overigens blijken dat dit strafrechtelijk optreden veel kennis vereist.
Onder andere wordt dan een procesdossier opgemaakt, het proces-verbaal van het misdrijf maakt daar onderdeel van uit.

Wij kunnen ook van jou leren. Deel je tips of reactie op dit verhaal.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *