Categorieën
Interview

‘Stap voor stap jezelf verdiepen’

In gesprek met Sandra de Waal

Sandra de Waal is jurist bij Rijkswaterstaat

Zij is als trainer betrokken bij een interbestuurlijk leertraject over de Omgevingswet, opgezet door provincie Zuid-Holland met een aantal gemeenten, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en een waterschap. Dit traject vond voor corona plaats op locatie en duurde 1,5 dag. Sinds kort geeft Sandra de training in een aangepaste, online variant van een dag.

Kun je iets vertellen over je werk als trainer?

Ik had nog geen ervaring als trainer. Maar toen een collega mij hiervoor polste, was ik meteen enthousiast. Zelf had ik het leertraject al gevolgd in Noord-Brabant, dus ik wist er al iets vanaf. Ik vind het altijd leuk om ergens vroeg bij betrokken te zijn. Je bent dan als een van de eersten op de hoogte, kunt meedenken en collega’s op weg helpen. Vooraf vroeg ik me nog wel af of ik antwoorden zou hebben op moeilijke vragen. Dat viel erg mee. We gaven de training in duo’s en hadden een appgroep met alle trainers. Het gros van de vragen konden we zo samen wel beantwoorden.

‘Ik vind het altijd leuk om ergens vroeg bij betrokken te zijn’

Wat leverde de training de deelnemers én jezelf op?

De groepen met deelnemers van de overheden in Zuid-Holland waren heel gevarieerd en dat gaf een mooie dynamiek. Deelnemers kregen inzicht in de uitdagingen voor hun eigen organisatie, en in die van anderen. Dat leverde ook mij nieuwe inzichten op. Ik kreeg vragen waar ik – vanuit Rijkswaterstaat – nog niet aan had gedacht. Het doel van de training is (meer) kennis over de wet verkrijgen, inzicht geven in wat de wet vraagt aan voorbereiding en inspireren om hiermee aan het werk te gaan. Dit leertraject is echt een basistraining. Voor wie al kennis heeft van de wet en meer inhoudelijk op zoek is naar de impact van de wet op zijn of haar werk, is een gericht leeraanbod binnen de eigen organisatie een betere optie. Ik kan zelf bijdragen aan juridische trainingen vanuit Rijkswaterstaat in mijn regio. Bijvoorbeeld samen met de afdeling Vergunningverlening. Voor juridisch georiënteerde collega’s kan een training met theorie en casuïstiek zeer waardevol zijn. Ook weer voor mezelf. Ik verwacht in zo’n interne training meer kritische vragen over ons eigen werk. Bekijk hier het aanbod van ProRail en Rijkswaterstaat.

Hoe beïnvloedt de Omgevingswet jouw eigen werk?

In mijn werk als juridisch adviseur en in mijn betrokkenheid bij procedures moet ik ook een integrale bril opzetten. Kijk naar het (gedeeltelijk) verschuiven van de vergunningverlening van Rijkswaterstaat naar gemeenten. Wil iemand iets doen in een beperkingengebied van een rijksweg, dan kan een gemeente voor de vergunning voor een samenstel van activiteiten een advies met instemming van Rijkswaterstaat nodig hebben. Om niet in de knel te komen met de kortere beslistermijn, moeten we elkaar al in een vroeg stadium opzoeken.

Sandra’s tips voor iedereen die zich wil voorbereiden op de Omgevingswet
  • Begin jezelf er stapsgewijs in te verdiepen; er komt steeds meer leermateriaal beschikbaar, dus het is een goed moment om te starten of meer kennis op te doen.
  • Zoek collega’s op om bijvoorbeeld samen een casus vanuit verschillende invalshoeken uit te pluizen.
  • Klop aan bij de afdeling Werkenpakket in jouw regio voor meer juridische informatie, vragen en ondersteuning bij training.

En wat doe jij om je voor te bereiden?

Ik was al eerder betrokken bij de nieuwe regelgeving vanuit de praktijk in de regio voor bijvoorbeeld een uitvoerbaarheidstoets of botsproef onder de Omgevingswet. Ik ben mij zelf verder gaan verdiepen in de wet door de e-learning en webcolleges te volgen. Je ziet wel dat het verdiepende en functiegerichte leeraanbod – ook voor mijzelf – nu meer gericht beschikbaar komt.

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wij kunnen ook van jou leren. Deel je tips of reactie op dit verhaal.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *