Categorieën
Interview

Vragen over de Omgevingswet? Bij ProRail staat het Serviceteam Omgevingswet voor je klaar!

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in werking. Zijn alle collega’s bij ProRail hier klaar voor? Hoewel iedereen in de startblokken staat, ontstaan er gegarandeerd situaties waarin een collega wel wat hulp of advies kan gebruiken over de nieuwe wet. Om hen bij te staan, is het ProRail Serviceteam Omgevingswet in het leven geroepen. Dana van der Vlies, juridisch medewerker en programmasecretaris van het Serviceteam, vertelt ons er meer over.

Dana, jij houdt je al lange tijd bezig met het dossier van de Omgevingswet. Kun je wat meer vertellen over jouw functie?

Dana steekt enthousiast van wal: “Zes jaar geleden liep ik stage bij ProRail vanuit mijn studie HBO-rechten en toen ben ik doorgegroeid in de functie van juridisch medewerker. Ik houd me in mijn werk vooral bezig met het verlenen van vergunningen aan derden die werkzaamheden langs het spoor willen uitvoeren, bijvoorbeeld kabels leggen. Voor het verlenen van een vergunning toets ik of die partijen voldoen aan de regels en eisen. Daarnaast ben ik sinds drie jaar programmasecretaris voor de Omgevingswet binnen ProRail. Daarbij ben ik ook voor de Omgevingswet specialist vergunningverlening.”

Het ProRail Serviceteam Omgevingswet: hoe ziet dat eruit?

Het Serviceteam Omgevingswet bestaat uit het Implementatieteam Omgevingswet en vele verschillende specialisten. In het implementatieteam zitten de programmamanager, de LJV-projectsecretaris (Leefomgeving, Juridische Zaken en Vastgoed), een vakspecialist planologie, een bedrijfsjurist publiekrecht en een business informatieanalist. Daarnaast is er per organisatieonderdeel een specialist op afroep beschikbaar voor specifieke vragen over de Omgevingswet, bijvoorbeeld over milieu, externe veiligheid of energie.

Dus jullie zitten niet als een helpdesk bij elkaar in een ruimte?

“Nee, het is efficiënter om het met een team van specialisten op afstand te organiseren”, legt Dana uit. Collega’s kunnen hun vragen stellen via het algemene e-mailadres. Dana coördineert die vragen en zet ze uit bij de juiste specialist. “We zijn ook bezig met het opstellen van een Q&A-overzicht”, vertelt Dana. Die is binnenkort te vinden op de intranetpagina over de Omgevingswet.

“De diversiteit aan vragen die je krijgt is heel leuk, daar leer je veel van”

Eén aanspreekpunt voor vragen over de Omgevingswet

Omdat de Omgevingswet voor veel medewerkers veranderingen met zich meebrengt, wilde ProRail graag één toegankelijk aanspreekpunt hebben voor interne vragen over de nieuwe wet. Het Serviceteam is afgelopen najaar gestart. “Het loopt nu nog niet echt storm, maar we verwachten meer vragen van collega’s als de wet in werking treedt op 1 januari 2024. Dan moeten mensen ook echt werken met de Omgevingswet. Nu stellen collega’s die vragen toch nog vaak aan een projectleider of programmamanager. Ze moeten ons nog een beetje weten te vinden”, vertelt Dana.  

Wat voor vragen verwacht je straks vooral?

“Vooral inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld over de wetgeving op het gebied van milieu. Maar meer algemenere vragen krijgen we ook, zoals ‘wat moet ik als projectleider weten over de komst van de Omgevingswet?’ De meeste doelgroepen hebben we inmiddels al wel benaderd met diverse e-learnings over de Omgevingswet of ze hebben specifieke kennissessies gehad. Maar laatst kregen we bijvoorbeeld een vraag binnen van een inspecteur Operationeel Beheer. Deze inspecteurs houden zich bezig met het beheer van de directe omgeving rond het spoor. Zij controleren of het groen, de bomen en de hekken goed worden bijgehouden door de aannemers, of dat er bijvoorbeeld bepaalde bomen moeten worden gekapt. Deze inspecteurs vragen ons om een sessie te organiseren, waarin duidelijk wordt wat voor hen de veranderingen zullen zijn onder de Omgevingswet. Omdat dit voor het hele inspectieteam relevant is, organiseren we een bijeenkomst om de specifieke veranderingen voor hun werk toe te lichten. De vraag ‘wat betekent de Omgevingswet voor mijn werk en wat verandert er’, krijgen we vaak binnen. Dan kijk ik of het logisch is om die persoon individueel te antwoorden of dat het voor een grotere groep interessant is, en dat we het plenair doen, of bijvoorbeeld met een e-learning.”

Wat vind jij het leukst aan jouw werk?

“De diversiteit aan vragen die je krijgt, daar leer je veel van. Je stelt de vragen aan de specialisten en dan krijg je ook veel informatie terug”, vertelt Dana enthousiast. Vooral de nieuwe vragen vindt ze interessant. “Ik vind het leuk om iedere keer weer iets nieuws uit te moeten zoeken, intern en extern. Nu ligt de focus vooral op mijn rol als specialist vergunningverlening en ben ik voornamelijk vergunningen aan het toetsen. Zodra de wet inwerking treedt, verandert mijn rol en wordt mijn rol in het Serviceteam groter. Het hangt er ook vanaf of het DSO op tijd klaar is, maar ik verwacht dat dat wel goed loopt nu.”

Welke tips heb je voor andere organisaties die een serviceteam voor de Omgevingswet willen beginnen?

“Het is belangrijk om duidelijk te maken welke rol iedereen heeft in het team. Iedereen is heel druk en dan lijkt onderdeel uitmaken van een serviceteam al snel veel extra werk. Maar als je het op oproepbasis doet zoals wij, is het al veel minder qua werkbelasting. Verder moet je goed weten op wie je kunt bouwen en waar je iemand op kunt bevragen, zodat je de juiste informatie bij de juiste persoon krijgt. Als programmasecretaris wil je je team zo goed mogelijk informeren, zo houd je het team bij elkaar. Tot slot: maak je serviceteam goed kenbaar en zichtbaar, zodat mensen weten waar ze naar toe kunnen.”

Heb jij als ProRailer ook een vraag over de Omgevingswet? Neem dan contact op met het ProRail Serviceteam Omgevingswet via omgevingswet@prorail.nl en kijk op intranet voor meer informatie. Daar vind je ook alle ontwikkelde e-learnings over de Omgevingswet.  

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

De nieuwste artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Laat je mailadres hieronder achter!

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wij kunnen ook van jou leren. Deel je tips of reactie op dit verhaal.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *